هرزیاری یک سنت قدیمی در نراق

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

امکانات وب

هرزیاری یک اصطلاح محلی است و به معنی تخمین زدن تقریبی است.
سابقاً برخی از مزارع نراق "اربابی" بود و به آنها مزرعه " اربابی"می گفتند مانند مزرعه پودنا، مزرعه آقا، احمدآباد، محمد آباد و به مالکین این مزارع ارباب می گفتند.
این مالکان این مزرعه ها را به رعیت اجاره می دادند تا به صورت اشتراک کِشت کند مانند چهار یکی و نصفه ای. در اجاره چهار یکی ، سه قسمت محصول متعلق به ارباب و یک قسمت از آن رعیت بود و در شراکت نصفه ای نصف نصف.

از آنجایی که رسم بود ارباب هر ساله ازمحصول مزرعه خویش اطلاع داشته باشد قبل از برداشت محصول فردی را به مزرعه می فرستاد تا محصول خود را ارزیابی و برآورد کند و نتیجه را به ارباب اطلاع دهد. به این فرد به گویش محلی "هرزیار" و به کاری که انجام می داد هرزیاری می گفتند.
البته این ارزیابی و بر آورد شامل محصولات زراعی نبود و صرفا شامل محصولات باغی مانند سر درختی شامل: بادام ، گردو، الگ و سایر میوها و همچنین محصولات صیفی مانند خربزه وهندوانه می شد.

در نراق این کار در مقطعی ای به عهده ی مرحوم ماشاالله رضایی فرزند استاد حسن بود. البته کسان دیگری هم مانند مرحوم علی اکبر علی آقایی در این کار تخصص داشتند ولی ارباب ها معمولا از وی استفاده می کردند.

در زمان انجام کار " سر کار" ارباب یک راس الاغ یا اسب را تجهیز می کرد و مرحوم استاد ماشالله را سوار بر آن و به مزرعه مربوطه می برد. ایشان مردی خوش اخلاق، خوش برخورد، متین و مردم دار بود و اغلب کیسه توتون و چپقش دستش بود.
قبل از شروع کار از او پذیرایی مفصل می شد ، سپس دمی با چپق تازه کرده و مشغول کار می گردید. با گشتن داخل باغ مقدار تقریبی میوه ها را بر آورد می کرد و جواب را به سرکار ارباب می داد تا از این طریق به اطلاع ارباب برساند. بدین صورت ارباب از مقدار تقریبی میوه سر درختی خود مطلع می گردید. هرزیاری در قدیم یک امر رایج برای ارباب های نراق بود.

سایت سلحشوران شهر نراق از نویسنده ی با تعهد جناب آقای مرتضی علی آقایی از بابت تهیه این پست کمال قدردانی می نماید.


شهدای شهریور ماه شهر مذهبی نراق...
ما را در سایت شهدای شهریور ماه شهر مذهبی نراق دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : msalahshorannaraghg بازدید : 202 تاريخ : پنجشنبه 12 اسفند 1395 ساعت: 2:55

خبرنامه