مسجد جامع شهر نراق با قدمت 200 ساله عبادتگاه مومنین

ساخت وبلاگ

آخرین مطالب

امکانات وب

به گزارش سایت سلحشوران شهر نراق مسجد جامع شهر نراق دارای اعتبار می باشد و چند نوبت بازسازی گردیده است .

75 سال پیش به سال 1320 شمسی این مسجد مورد تعمیر و مرمت قرار گرفت و فردی از اهالی روستای فُردو از توابع بخش کَهَک استان قم به نراق عزیمت نمود . مشهدی علی عباس شجاعی فرزند رضاقلی بیگ به مدت سه ماه در نراق ماندگار شد تا با کمک همکارانش بنای مسجد با اهمیت جامع را مرمت نمایند .

مرحوم مشهدی علی عباس شجاعی

کارفرمای بنا که احتمالا نراقی بود به شاهنامه حکیم فردوسی مسلط بوده و علی عباس در این مدت نزد ایشان به شاهنامه خوانی روی آورد و قسمت اعظم اشعار را یاد می گیرد .
علی عباس علاوه بر نراق در مساجد مناطق دیگه از جمله روستاهای هفتگانه جاسب و روستاهای حومه کاشان و زادگاهش معماری نموده و بیشترین هم و غمش رفع مشکل قبله مساجد بود تا صحیح انجام گیرد .

هفتاد و پنج سال پیش که وسایل حمل و نقل در حد اعلا وجود نداشت علی عباس و همکارانش با سختی مصالح و امکانات مورد نیاز مسجد جامع نراق را تهیه و به کار می گرفتند.
نامبرده به صورت هفته یا ماهانه با نبود وسائط نقلیه با پای پیاده یا با الاغ از نراق به فُرود رفته تا والدین و اقوامش را ملاقات نماید .

علی عباس سال 1322 شمسی با خانم کبری حیدری فرزند ابراهیم اهل فردو ازدواج و حاصل زندگی آنها دو فرزند به اسامی فرامرز و ناصر شجاعی می باشد .
علی عباس شجاعی متولد 1 بهمن 1297 تاریخ 4 اردی بهشت 1381 در سن 84 سالگی بدرود حیات گفت و در زادگاهش فردو سر به تیره تراب نمود .

 


توضیحات سلحشوران شهر نراق در ارتباط با مسجد جامع شهر نراق و سند اشعاری آن

شهر تاریخی و مذهبی نراق از توابع شهرستان دلیجان در استان مرکزی واقع است . مسجد جامع شهر نراق در سال ۱۲۴۳ هجری قمری و در زمان فتحعلی‌شاه قاجار ساخته و یا قبلا احداث شده و در سال 1243 قمری مرمت گردیده است .

درب ورودی مسجد از جنس چوب گردو کنده‌کاری‌ است. محراب مسجد با کاشی‌های رنگی و طرح‌های اسلیمی تشکیل که زیبایی خاصی به بنا می‌بخشد .

مسجد جامع نراق در مرکز مسکونی و قدیمی شهر و به صورت جُنگ با حمام عمومی و آب انبار حاج مهدی و حسینیه سیدالشهداء درخیابان فاضل شکل یافته است . حاج علی محمد نراقی فرزند آقامیرزا اسماعیل یکی از تجار متدین بانی مسجد جامع است .

ورودی مسجد از جنوب غربی و از داخل یک راهروی کوچک می باشد . مسجد دارای پلانی مستطیل شکل در جهت شرقی غربی با وسعتی حدود 1000 مترمربع و در داخل دو ردیف ستون چهار گوشه است .

بنا دارای 6 طاق گنبدی است که از آجر ساخته شده و دارای تزئینات کاشی با لعاب فیروزه است . در گذشته مسجد در هر سمت غرب و شرق دارای یک قسمت زنانه نشین بود که ورود آنها از سمت حیاط امکان پذیر بوده ولی در تغییر و تحول جدید ورودی آن حذف شده است .

مسجد جامع کهن شهر نراق تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۵۳۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
سلحشوران شهر نراق برای اولین بار سند معتبری در قالب اشعار به دست آورده که مسجد جامع نراق را به زیبایی معرفی نموده است .

چون ذیل اشعار برای بانی از کلمه مرحوم استفاده شده احتمال داده می شود که مسجد قدیم تر احداث شده و در سال 1243 قمری(194 سال قبل) برابر با 1206 شمسی مرمت گردیده است :

در زمان قبله شاهان ملک
آنکه کویش کعبه اهل وفاق

ناموَر فتحعلی شه کاسمان
بارگاه رفعتش را چون وساق

حصن امن او محیط ار شش جهت
قصر و حامش را محاط نه رواق

عابدان عهد در دورش عزیز
خار در عهدش همه اهل نفاق

عابدی از عابدان روزگار
کرد بنیاد این بنا را در نراق

ناموَر ار مصطفی و مرتضی
اسم رسم او بگفتی جفت طاق

شد نراق از این سِپهر روزگار
خاصه اندر کشور شام عراق

بسکه آمد محترم اندر جهان
خلق خوانندش حرم بالاتفاق

هادی اندر سال اتمامش نوشت
کعبه ی دیگر بنا شد در نراق

این بنای مبارک میمون که معید عابدان و مسجد مومنانست ؛ از آثار مرحوم مبرور فردوس مکان کهف الحاج علی محمد ولد مرحوم آقامیرزا اسماعیل نراقی است به سال 1243 قمری ( برابر با 1206 شمسی ) .

معنی کلمات اشعار :

وفاق : همکاری کردن
وساق : ناقه ٔ بارگرفته و آبستن شده
حصن : بنا و جای استوار که درون آن رسیدن نتوانند
محاط : احاطه شده
رواق : ایوان ؛ پیشگاه خانه ؛ سایبان
اهل نفاق : ریاکار
جفت طاق : جفت و تا ؛ طاق و جفت ؛ نام بازی است
شام : سرزمین‌هایی است که امروزه کشورهای سوریه، اردن، لبنان، فلسطین٬ اسرائیل٬ قبرس٬ بخش هایی از جنوب ترکیه ؛ شرق مصر و غرب عراق در آن جای دارند.
مُعید : حاذق و ماهر ، تجربه دیده
مبرور : آمرزیده
فردوس مکان : آن‌که در بهشت جای دارد
کهف : پناهگاه

سایت سلحشوران شهر نراق به مناسبت روز جهانی مسجد(31 مرداد 1395) پست مسجد جامع نراق را پیشکش می نماید .

شهدای شهریور ماه شهر مذهبی نراق...
ما را در سایت شهدای شهریور ماه شهر مذهبی نراق دنبال می کنید

برچسب : مسجد جامع شهرک غرب,مسجد جامع شهرک غرب آدرس,مسجد جامع شهرکرد,مسجد جامع شهرستان نور,مسجد جامع شهرضا,مسجد جامع شهرک,مسجد جامع شهرک غرب تلفن,مسجد جامع شهر گناباد,مسجد جامع شهرك,مسجد جامع شهرک قدس تهران, نویسنده : msalahshorannaraghg بازدید : 330 تاريخ : دوشنبه 29 شهريور 1395 ساعت: 14:00

خبرنامه